Pedagogstockholmblogg.se

Att jobba som fritidspedagog

Vad gör en fritidspedagog?

En fritidspedagog (eller fritidslärare som det också kallas) arbetar för att barn i skolan ska ha en meningsfull fritid före, under och efter skolan. I jobbet som fritidspedagog ingår arbetsuppgifter som lek och samtal, men fokus ligger på att eleverna ska ha en lärorik tid på fritids. På framtid.se kan du läsa mer om yrket och få en djupare förståelse för vad det innebär att jobba som fritidspedagog.

Hur är det att jobba som fritidspedagog?

Att jobba som fritidspedagog är ett varierat arbete och det kräver mycket ansvar och ofta ett bra tålamod. Fritidspedagoger måste anpassa arbetet efter läroplanen och samtidigt bidra till att alla elever, oavsett ålder, kunskap och intressen, har en meningsfull tid före, under och efter skolan. Många tycker att det är ett väldigt lärorikt jobb som innebär att både du som pedagog och eleverna kan få med sig mycket kunskap hem. I den här artikeln på lararforbundet.se kan du läsa mer om hur fritidspedagogen Ann-Christine upplever sitt jobb som fritidspedagog för att få ännu mer insikt i ämnet.

Hur blir man fritidspedagog?

För att bli fritidspedagog behöver du utbildning för det. Det finns en bra grundutbildning via gymnasiet, men om du redan har slutfört gymnasiet så är det inte kört då gymnasieutbildningen ändå behöver kompletteras med studier på högskola eller universitet.

Gymnasieutbildning

Om du ska söka in till gymnasiet så rekommenderar vi att du väljer Barn- och fritidsprogrammet som ger dig en bra grundutbildning om du vill bli fritidspedagog, men även Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig en bra grund om du vill läsa något som är lite bredare men ändå få möjlighet att kunna läsa vidare till fritidspedagog på universitet eller högskola.

Utbildning på högskola eller universitet

Du måste ha utbildning på högskola eller universitet för att få jobba som fritidspedagog. Det är då grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem som du ska läsa och du behöver kompletta gymnasiebetyg för att kunna söka in. På exempelvis Stockholms universitet finns flera inriktningar såsom mot bild och form, idrott och hälsa eller musik. Läs mer på buv.su.se. Men utbildningen finns på flera ställen i landet som exempelvis vid Linnéuniversitetet i Växjö, Malmö Universitet, Göteborgs Universitet, Jönköpings Universitet, Umeå Universitet med flera. Du kan även få mer information på studera.nu.

Hitta fritidspedagog-jobb

Om du söker lediga jobb som fritidspedagog så ser framtiden ljus ut. Enligt framtid.se säger prognosen nämligen att det är lätt att få jobb som fritidspedagog i Sverige inom de närmsta åren. I dag finns det många möjligheter för ditt jobbsökande och den enklaste vägen enligt oss är att använda sig av en sajt som är nischad på fritidspedagog-jobb, som exempelvis fritidspedagog.nu som samlar lediga jobb enbart för dig som fritidspedagog. På deras sajt kan du filtrera efter dina önskemål för att hitta ditt drömjobb. De listar även lediga jobb inom olika städer för att underlätta ditt jobbsökande:

Fritidspedagog – Lön

Vad tjänar en fritidspedagog egentligen? Om du funderar på att utbilda dig till fritidspedagog (eller redan är utbildad) så är du säkert nyfiken på lönen och hur den ser ut. En fritidspedagogs lön kan variera beroende på flera olika faktorer, som exempelvis erfarenhet och ålder, men också i vilket län du jobbar. I tabellen nedan från fritidspedagog.nu ser du lönestatistik för fritidspedagoger och får en god insikt i en fritidspedagogs lön.

År Samtliga Privata Offentliga
2019 30 200 kr 30 100 kr 30 200 kr
2018 29 300 kr 29 700 kr 29 300 kr
2017 28 500 kr 29 000 kr 28 400 kr
2016 27 700 kr 28 200 kr 27 600 kr
2015 26 800 kr 26 900 kr 26 800 kr
2014 26 100 kr 26 400 kr 26 100 kr

Lönestatistik från SCB 2021